Bodresz kérésére megosztanék két kajcsit, amiket megkóstolt nálam és nagyon ízlett neki.
Az első a zöldségsalátám, ami miatt nagyon izgultam, hogy jujj, vajon fog-e ízleni nekik, hiszen ez a legsnasszabb saláta a világon, egész életemben ilyet ettem otthon. Na én úgy csinálom, hogy mondjuk veszek 2-3 TV paprikát, egy kisebb kígyóuborkát, 2-3 paradicsomot, mondjuk egy kisebb fej vöröshagymát és ezeket felkockázom inkább kisebb darabokra, egybeöntöm. Én ehhez szoktam tök egyszerű strappista sajtot is felkockázni (ízlés szerinti mennyiségben). Ezeket összekavarom. Ha nagyon sietek, akkor csak ehhez az adaghoz. kb. 2 kis doboz joghurtot vagy kefírt teszek és sózom, beleteszek egy-két fűszert. De ha az "öntet" részt valaki komolyabban ki akarja dolgozni, akkor ajánlatos még a zöldségvagdosás előtt egy külön kis tálban elkeverni a joghurtot a sóval és a választott fűszerekkel (Bodr ezúttal oregánó és bazsalikom volt benne, és általában ezeket szoktam), kis étolajat is lehet ebbe tenni, az elegánsabbak olivaolajat tegyenek. :) Elkavargatom, kicsit érnek az ízek, és a végén tenni a salira. Kérdés volt, meddig marad el ez így hűtőben. Szerintem legjobb ezeket frissen elfogyasztani és kész. Igazából ezeket én sosem tartogattam. Érdemes kisebb, azonnal elfogyasztott mennyiséget készíteni, de egy napot biztosan elvan hűtőben. Ha van, akkor retket is szoktam ezekhez a zöldségekhez kockázni. De nekem ez a legklasszikusabb: pari, papri, kígyócska és opcionális hagyma, ami variálható, hogy új, póré, vörös vagy mittomén mi van még.
A másik az édesség, a receptet kolléganőmtől kaptam, miszerint négyzet alakú háztartási kekszet használok fel, én ilyet nem találtam, megtette a kerek is, úgyis kerek tálba rakosgattam le, és helypótlásokra törtem a kekszeket. Készítek először egy nagy tejfölből, és én még tettem hozzá két kisebb folyósabb típusú joghurtot, szóval ezekből egy kavaltyot, vaníliás cukit, porcukrot tettem hozzá, úgy hogy közben kóstolgattam, mikor találom OK-nak. A recept szerint ez a tejfölös lötyi, én ekkor gondoltam egyet, és reszeltem bele két kisebb nyári almát, de nyugodtan lehet tejfölmennyiségtől is függően három vagy négy. A kicsiből. Jól elkavartam. Aztán elkezdtem lerakni egy tálba a kekszeket, egy sor, rá a tejfölös nyami, én nem sajnáltam, arra a köv. réteg keksz és így tovább, nekem így kijött kb. négy váltás, jó magas lett és a tetejére mehet a gyümölcs, ez lehet bármi a recept szerint, télen akár befőtt is lehet, én most tök jó málnát kaptam, azt tettem rám jó sűrűn. De kipróbálnám őszibarackkal is, apróra kockázva, illetve feketeszederrel. Vagy valami vegyes kombó. Erre pedig tortazselét csorgattam, ebből többféle elkészítős van. Én a színtelen tortazselét, forrás után még tűzön egy percig kevergetőset választottam. Hűlés közben lassan dermed, és mikor elkezd dermedni, akkor teszem rá.
És itt megosztanék egy tapasztalatot a zselékkel, ami lehet, hogy valakinek egyértelmű, de nekem nem volt az, és majdnem jót szívtam miatta. Szóval már a dermedős, felszínre való zselatin a tortazselé nevezetű, ezt sose tegyük krémekbe, abba étkezési zselatin kell!!! Én tortazselét tettem egy tortakrémbe, mert tortához készítettem a krémet és azt gondoltam ez a korreláció elég. Hát nem, a krémben a hűlés közben kivált a kocsonya baszki, a tíz ujjammal vakartam ki az amúgy tök lötyi krémből, ami egy dermesztő anyagra várt volna, étkezési zselatinra. Miután kiszopiztam a krémből a kocsonyát, ebből lett anyagveszteségem, mert hát azért nagyon finom volt ez a művelet és utána sprintben körbefutottam a környező boltokat szombat délben, mire a harmadikban találtam nem tortazselét, csak zselatint. Ez már tetszett a krémnek, lassan kezdett merevedni és a tortalapokra kenve a hűtőben igazán fasza joghurtos málnatorta lett ebből, saját sütésű tortalappal még májusban. Tényleg majd egyszer azt is megosztom veletek, most csak a szivatós zselét akartam.
Jó étvágyat. Képek ezekről nincsenek sajnos. :)
Az én megoldásom a zselés sütikre az, hogy vagy meg kell csinálni zselé nélkül, vagy másik sütit kell csinálni. Én ugyanis nem egyszer, hanem mindig megszívom. Az, hogy van köztük különbség (sose gondolkoztam ezen), nekem csak annyit jelent, hogy kicsit kapok agyvérzést közben vagy nagyon...
VálaszTörlésA tejszínhabbal ugyanígy vagyok. Konkrétan életemben egyszer sem sikerült "felverős" habot felvernem. A flakonos meg ugye nem jöhet szóba, mert cukor van benne. Instant agyvérzés. Úgyhogy a tejszínhabos sütiknél pudinggal helyettesítem a habot. (Szerencsére Gábor még egyszer sem panaszkodott emiatt.)